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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
09/02/2024 |
Data da última atualização: |
09/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
OLIVEIRA, P. S. d'; BORGES, A. L.; AMORIM, E. P.; CORDEIRO, Z. J. M.; RONCATTO, G.; BIANCHI, M.; TARDIN, F. D.; ROMANO, M. R.; BOTELHO, S. de C. C.; WRUCK, D. S. M. |
Afiliação: |
PERSIO SANDIR D OLIVEIRA, CNPGL; ANA LUCIA BORGES, CNPMF; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; ZILTON JOSÉ MACIEL CORDEIRO, CONSULTOR AUTÔNOMO; GIVANILDO RONCATTO, CPAMT; MARCELO BIANCHI, BIANCHI ALIMENTOS; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; MARCELO RIBEIRO ROMANO, CNPMF; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; DULANDULA SILVA MIGUEL WRUCK, CPAMT. |
Título: |
Avaliação de genótipos de bananeiras em sistemas convencional e orgânico de produção no Estado de Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Sinop, MT: Embrapa Agrossilvipatoril, 2023. |
Série: |
(Embrapa Agrossilvipastoril. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 12) |
ISSN: |
2675-0813 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A bananicultura tem importância no Estado do Mato Grosso tanto para o consumo interno quanto para comercialização em outros estados; contudo, a ocorrência de doenças, como a Sigatoka-negra, trouxe problemas para o seu cultivo. Assim, a introdução e avaliação de genótipos resistentes às pragas e doenças são necessárias. Avaliaram-se as características agronômicas de genótipos de bananeiras em dois sistemas de produção no norte do Estado. O delineamento experimental foi o fatorial 2 x 7, com dois sistemas de produção (convencional e orgânico) e sete genótipos de bananeira (BRS Platina; BRS Princesa; BRS Tropical; PA-9401; BRS Pacovan Ken; FHIA-17; e Thap Maeo). Mudas micropropagadas foram plantadas no espaçamento 4,0 m x 2,5 m x 1,7 m e irrigadas por microaspersão. No primeiro ciclo foram avaliados atributos vegetativos e produtivos dos genótipos. Os resultados mostraram, no florescimento, que o sistema de produção influenciou as características agronômicas, exceto o número de perfilho. Os genótipos floresceram mais cedo no sistema convencional que no orgânico, e apresentaram menor porte, exceto os genótipos ‘BRS Princesa’ e ‘FHIA-17’. Não foi possível colher as plantas no sistema orgânico. O genótipo ‘FHIA-17’ produziu cachos maiores (49,5 kg), porém em um ciclo mais longo (410 dias). A bananeira ‘Thap Maeo’ apresentou ciclo de 360 dias, cachos de 24,3 kg e é resistente à Sigatoka-negra. Conclui-se que os genótipos avaliados podem ser cultivados no Estado do Mato Grosso, em sistema convencional. | Abstract: Banana crop is important for Mato Grosso State both for domestic consumption and for sale in other states; however, the occurrence of diseases, such as black Sigatoka, caused problems for its cultivation. Thus, introduction and evaluation of resistant genotypes to pests and diseases are required. Agronomic characteristics of banana genotypes were evaluated under two cropping system in the north of Mato Grosso State, Brazil. The experimental design was a 2 x 7 factorial, with two cropping systems (conventional and organic) and seven banana genotypes (BRS Platina, BRS Princesa, BRS Tropical, PA-9401; BRS Pacovan Ken, FHIA-17 and Thap Maeo). Seedlings were cultivated at 4.0 m x 2.5 m x 1.7 m spacing and irrigated by microsprinkler. In the first crop cycle vegetative and productive genotypes attributes were evaluated. The results showed, at flowering time, that cropping system affected the agronomic attributes, except number of suckers. The genotypes flowered earlier in the conventional system than in the organic, and had smallest pseudostem height, except the genotypes ‘BRS Princesa’ and ‘FHIA-17’. It was unable to harvest the plants in the organic system. The genotypes ‘FHIA-17’ produced heavier bunches (49.5 kg), but in a longer cycle (410 days). Banana ‘Thap Maeo’ showed cycle of 360 days, bunches of 24.3 kg and is resistant to black Sigatoka. So, it is concluded that the genotypes evaluated are appropriated to be cultivated in Mato Grosso State, Brazil, under conventional system. MenosResumo: A bananicultura tem importância no Estado do Mato Grosso tanto para o consumo interno quanto para comercialização em outros estados; contudo, a ocorrência de doenças, como a Sigatoka-negra, trouxe problemas para o seu cultivo. Assim, a introdução e avaliação de genótipos resistentes às pragas e doenças são necessárias. Avaliaram-se as características agronômicas de genótipos de bananeiras em dois sistemas de produção no norte do Estado. O delineamento experimental foi o fatorial 2 x 7, com dois sistemas de produção (convencional e orgânico) e sete genótipos de bananeira (BRS Platina; BRS Princesa; BRS Tropical; PA-9401; BRS Pacovan Ken; FHIA-17; e Thap Maeo). Mudas micropropagadas foram plantadas no espaçamento 4,0 m x 2,5 m x 1,7 m e irrigadas por microaspersão. No primeiro ciclo foram avaliados atributos vegetativos e produtivos dos genótipos. Os resultados mostraram, no florescimento, que o sistema de produção influenciou as características agronômicas, exceto o número de perfilho. Os genótipos floresceram mais cedo no sistema convencional que no orgânico, e apresentaram menor porte, exceto os genótipos ‘BRS Princesa’ e ‘FHIA-17’. Não foi possível colher as plantas no sistema orgânico. O genótipo ‘FHIA-17’ produziu cachos maiores (49,5 kg), porém em um ciclo mais longo (410 dias). A bananeira ‘Thap Maeo’ apresentou ciclo de 360 dias, cachos de 24,3 kg e é resistente à Sigatoka-negra. Conclui-se que os genótipos avaliados podem ser cultivados no Estado do Mato Gros... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Banana; Fitotecnia; Fruticultura; Musa sp; Sistema de Cultivo. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161916/1/2023-cpamt-gr-avaliacao-genotipo-bananeiras-sistema-convencional-organico-producao-estado-mt.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
23/05/2022 |
Data da última atualização: |
23/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SOARES, D. dos S.; SILVA, E. A. da; CARVALHO, M. A. de F.; PEREIRA, F. A. C.; GUIMARÃES, R. J. |
Afiliação: |
DAIANE DOS SANTOS SOARES, UFLA; ELISÂNGELA APARECIDA DA SILVA, UEMG; MILENE ALVES DE FIGUEIREDO CARVALHO, CNPCa; FERNANDA APARECIDA CASTRO PEREIRA, UFLA; RUBENS JOSÉ GUIMARÃES, UFLA. |
Título: |
Leaf anatomy, physiology and vegetative growth of fertigated Coffee arabica L. trees after exposure to pruning. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 16, e161962, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In coffee plants, fertigation can be an alternative way to minimize the negative effects exerted by drought and maximize fertilizer use efficiency. However, the fertilization recommendations for fertigated coffee trees are still not very specific, and the recommendations for rainfed crops are used. In addition, little is known about the nutritional requirements for fertigated coffee trees that have undergone the low recepa pruning treatment. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of different levels of nitrogen (N), phosphorus (P), and potassium (K) fertilizers on leaf anatomy, physiology, and vegetative growth of fertigated coffee trees (Coffea arabica L.) that have been under the low recepa pruning treatment. During the first five years of growth, the cultivar Topázio MG-1190 of the coffee crop received 10, 40, 70, 100, 130, and 160% of the fertilization levels recommended for the rainfed coffee crop. After this period, the crop was exposed to low recepa pruning. It was concluded that different doses of N, P, and K fertilizers modified the internal structure of coffee plant leaves, as well as physiological responses and plant growth; there was stronger vegetative growth, sharper leaf blade, greater thickness of spongy parenchyma, larger phloem area, and higher xylem relative hydraulic conductivity as the N, P, and K fertilizer levels in fertigated coffee (Coffea arabica L.) plants, which received the low recepa pruning treatment, increased. This knowledge can be used as a solid basis for main fertilization recommendations for fertigated coffee trees after exposure to the low recepa pruning treatment. MenosIn coffee plants, fertigation can be an alternative way to minimize the negative effects exerted by drought and maximize fertilizer use efficiency. However, the fertilization recommendations for fertigated coffee trees are still not very specific, and the recommendations for rainfed crops are used. In addition, little is known about the nutritional requirements for fertigated coffee trees that have undergone the low recepa pruning treatment. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of different levels of nitrogen (N), phosphorus (P), and potassium (K) fertilizers on leaf anatomy, physiology, and vegetative growth of fertigated coffee trees (Coffea arabica L.) that have been under the low recepa pruning treatment. During the first five years of growth, the cultivar Topázio MG-1190 of the coffee crop received 10, 40, 70, 100, 130, and 160% of the fertilization levels recommended for the rainfed coffee crop. After this period, the crop was exposed to low recepa pruning. It was concluded that different doses of N, P, and K fertilizers modified the internal structure of coffee plant leaves, as well as physiological responses and plant growth; there was stronger vegetative growth, sharper leaf blade, greater thickness of spongy parenchyma, larger phloem area, and higher xylem relative hydraulic conductivity as the N, P, and K fertilizer levels in fertigated coffee (Coffea arabica L.) plants, which received the low recepa pruning treatment, increased. This know... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Anatomia Vegetal; Coffea Arábica; Fertilizante; Nutriente Mineral; Poda. |
Thesaurus NAL: |
Fertigation; Mineral fertilizers; Pruning. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143374/1/Leaf-anatomy-physiology.pdf
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Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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